Do's en don'ts voor een mooi kleurtje

Do's en don'ts voor een mooi kleurtje

Zonnen geeft een zomers gevoel, je voelt je fitter en je humeur verbetert. Met dat druilerige Hollandse weer kun je flink opknappen van de zonnebank. Bovendien krijg je er een lekker gezond kleurtje van. Maar wat moet je nou wel of niet doen voor het beste resultaat? We hebben voor jou de top 10 do’s en don’ts van zonnebanken op een rijtje gezet!

Top 10 do’s

Top 10 do’s

1. Huidtype bepalen

Niet iedereen wordt even snel bruin. Sommige mensen kunnen langer in de zon blijven dan anderen. Dit ligt aan jouw huidtype. Er zijn 4 huidtypen: huidtype 1 verbrand zeer snel en wordt niet bruin. Vaak hebben mensen met dit huidtype rood haar of sproeten. Heb je huidtype 4 dan verbrand je bijna nooit en word je snel bruin. Belangrijk om te weten dus! Bij Sunday’s bepalen wij je huidtype voordat je gaat zonnen.

2. Persoonlijk zonadvies opstellen

Kom je om voor te bruinen? Of juist om jouw vakantiekleurtje te behouden? Als je weet wat je huidtype is geven onze opgeleide zonneconsulentes je een persoonlijk zonadvies. Zo weet je hoe vaak je onder de zonnebank zou moeten gaan om jouw doel te bereiken. Je krijgt van ons een overzicht met per bezoek het type zonnebank en de zontijd.

3. Vraag hoe de zonnebank werkt

Alle Sunday’s zonnebanken kan je instellen naar jouw persoonlijke voorkeur. Denk bijvoorbeeld aan airco, de muziek, of een verkoelende bries in je gezicht. Daarom leggen onze zonneconsulentes graag aan je uit hoe onze zonnebanken werken.

4. Bouw je kleurtje op

Je wordt natuurlijk niet van één keer zonnen bruin. Je huid moet wennen aan zonlicht. Daarom begin je vaak met een instap zonnebank en een korte zontijd. Langzaam aan bouw je dit op. Als je dit verstandig doet, krijg je een mooi kleurtje die veel langer zichtbaar is!

5. Scrubben voor de zonnebank

Door te scrubben vóór jouw zonbezoek verwijder je de dode huidcellen. Hierdoor wordt jouw huid egaal en zacht, zodat jouw kleurtje stralender tevoorschijn komt.

6. Gebruik een zonnebankcrème (pre-sun)

Gebruik een pre-sun om je huid goed te hydrateren. Zonnecosmetica helpt om mooier, sneller en langer bruin te zijn. Wist je dat het wel 40% verschil kan maken?

7. Bescherm je ogen met een UV-bril

Bescherm altijd je ogen met een UV-bril. Deze zijn gratis beschikbaar in onze cabine’s. Het felle UV-licht van de zonnebank kan je netvlies beschadigen als je er direct aan wordt blootgesteld.

8. Gebruik aftersun

Verzorg de huid na het douchen met een vochtinbrengende crème of lotion. Dat voorkomt uitdroging en versnelde veroudering van de huid én het ziet er mooier uit.

9. Douchen na de zonnebank

Vaak krijgen wij deze vraag. Het gerucht dat je bruine kleurtje er weer snel afgaat door het water is absoluut onzin. De bruine kleur ontstaat ín je huid en niet óp je huid. Dus ga lekker douchen na het zonnen als je hier zin in hebt!

10. Luister naar je lichaam

Gaat je huid prikken of jeuken, wacht dan niet tot de timer afgaat, maar ga onder de zonnebank vandaan. Neem de signalen van je lichaam serieus! Heb je een huidaandoening? Vraag altijd eerst een arts om advies. Som helpt een zonnebank, maar soms werkt de zonnebank juist averechts.

Top 10 dont's

Top 10 dont's

1. Snel onder de zonnebank voor je vakantie

Ook onder de zonnebank moet je, net als in de buitenzon, jouw kleurtje langzaam opbouwen voor een gezond en langdurig resultaat.

2. Cosmetica, make-up of parfum onder de zonnebank

Cosmetica, make-up, of parfum kunnen huidirritaties veroorzaken in combinatie met UV-licht. Verwijder dus altijd make-up, laat je luchtje weg, of je was je cosmetica er eerst af. Dit kan bij ons in de zonnestudio voordat je gaat zonnen.

3. Te veel zonnen

Ga niet vaker dan 50 keer per jaar onder de zonnebank. Bij lichtere huidtypes is dit aantal nog lager. Geef je huid ook altijd voldoende tijd om te herstellen van jouw vorige zonsessie.

4. Zonnebrandcrème onder de zonnebank

Onder de zonnebank hoef je geen zonnebrandcrème te gebruiken. Sterker nog, het vermindert het effect van de zonnebank. De hoeveelheid licht is op jouw huidtype afgestemd, waardoor bescherming niet nodig is.

5. Zonnen met sproeten, pigmentvlekken, of grote moedervlekken

Heb jij abnormale pigmentvlekken? Laat dan eerst een arts naar de vlekken kijken en advies geven over zonnen en de zonnebank.

6. Zonnen met huidtype 1

Mensen met huidtype 1 verbranden heel snel en worden helaas niet bruin. Onder de zonnebank gaan is daarom niet voor hen weggelegd.

7. Zonnen bij kans op huidkanker

Als er in jouw familie huidkanker voorkomt is het niet verstandig om onder de zonnebank te gaan. Zorg in dat geval ook dat je jezelf beschermt tegen de buitenzon.

8. Zonnebank en medicijnen

Er zijn bepaalde medicijnen die je niet kunt combineren met een zonnebank. Kijk eerst in de bijsluiter van je medicijnen of dit afgeraden wordt.

9. Zonnebank onder de 18 jaar

Als je jong bent, is je huid nog volop in ontwikkeling. Dat maakt je huid kwetsbaarder voor beschadiging door verbranding. Daarom is een zonnebank onder de 18 jaar niet aan te raden.

10. Zonnen als je verbrand bent

Het lijkt een open deur, maar toch: als je net verbrand bent, kun je beter niet onder de zonnebank gaan. Verzorg je huid goed met een aftersun en laat de huid eerst volledig herstellen.

100%
Verantwoord zonnen Daarom zon je bij Sunday's
4.1
We scoren gemiddeld een 4.1/5 Daarom zon je bij Sunday's
50+
Zonnestudio’s in heel Nederland Daarom zon je bij Sunday’s