5 verbazingwekkende eigenschappen van zonlicht
Zonlicht van Sunday’s is goed voor lichaam en geest
Het is bekend dat zonlicht ons van vitamine D voorziet, maar wist u dat het bijvoorbeeld ook pijn verzacht, ons ’s avonds scherp houdt en vet verbrandt? Onze biologische afhankelijkheid van de zon is zo sterk dat de variatie in huidskleur een bijwerking is van de migratie van mensen naar hogere breedte. Het lichaam paste zich aan en er verdween meer van het pigment melanine uit de huid. Vitamine D stuurt meer dan 2000 genen aan. Zonder de vitamine raakt onze hele genetische infrastructuur ontregeld.
Hieronder worden vijf noemenswaardige eigenschappen van blootstelling aan zonlicht genoemd:
Zonlicht heeft een pijnstillende werking
Een studie uit 2005 in het tijdschrift Psychosomatic Medicine analyseerde patiënten die aan de zonkant van een ziekenhuis lagen. De patiënten die aan meer zonlicht werden blootgesteld ervoeren minder stress, namen per uur 22 procent minder pijnstillers en besteedden 21 procent minder geld aan pijnmedicatie.
Zonlicht verbrandt vet
Een studie uit 2011 in het Journal of Investigative Dermatology onthulde dat blootstelling van de huid aan UV-licht resulteert in de verbranding van meer onderhuids vetweefsel. Een tekort aan vitamine D wordt gelinkt aan obesitas.
Zonlicht kan via de zonnecyclus de menselijke levensverwachting sturen
Een studie uit 2010 in het tijdschrift Medical Hypotheses onderzocht de mogelijkheid dat zonnecycli het menselijk genoom beïnvloeden. De onderzoekers toonden aan dat mensen die tijdens het zonnemaximum worden geboren gemiddeld 1,7 jaar korter leven dan personen die tijdens het zonneminimum worden geboren. De toegenomen hoeveelheid energie tijdens het zonnemaximum lijkt het menselijk genoom te veranderen waardoor mensen vatbaarder zijn voor ziektes.
Blootstelling aan zonlicht overdag houdt mensen ’s avonds scherp
Het tijdschrift Behavioral Neuroscience publiceerde in 2012 een studie waaruit bleek dat participanten zich aan het begin van de avond significant alerter voelden als ze overdag zes uur waren blootgesteld aan zonlicht. Ze voelden zich aan het einde van de avond juist slaperig als ze waren blootgesteld aan kunstmatig licht.
Zonlicht kan worden omgezet in metabolische energie
Een artikel in het Journal of Alternative and Complementary Medicine uit 2008 stelt dat we energie uit licht kunnen halen. Het is mogelijk dat onze huid over een soort zonnepanelen beschikt en net als planten direct energie van de zon kan opnemen. Onlangs is dit voor het eerst aangetoond bij een gewerveld dier. De gevlekte molsalamander blijkt namelijk gebruik te maken van fotosynthese. Daarnaast zijn in de ontplofte kernreactor van Tsjernobyl eencellige schimmels ontdekt die gammastraling gebruiken als bron van energie.
Bron: Greenmedinfo.com & Niburu.nl